جلبک‌ها، جنگل‌های نامرئی زمین در تولید اکسیژن

۱۸ اسفند ۱۴۰۳ | ۰۸:۴۸ کد : ۸۲۰۱۲ پژوهش و فناوری
همه ما درختان را به‌عنوان ریه‌های تنفسی زمین می‌شناسیم، اما واقعیت این است که جنگل‌های نامرئی دیگری نیز در حال اکسیژن‌سازی برای ما هستند. به گفته معاون پژوهشی و آموزشی پژوهشکده بیوتکنولوژی جهاددانشگاهی جلبک‌ها، سهم عمده‌ای در تولید اکسیژن کره زمین دارند و در این زمینه حتی از درختان هم پیشی گرفته‌اند.
جلبک‌ها، جنگل‌های نامرئی زمین در تولید اکسیژن

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، دکتر مریم عامری با اشاره به هفته درختکاری و سهم آنها در تولید اکسیژن و جذب گازهای آلاینده‌ای جوی، اظهار کرد: فرآیند فتوسنتز توسط مولکول‌های کلروفیل رسالت مذکور را در درختان بر عهده دارد. اما نکته‌ای که در باور عموم مغفول مانده، نقش حیاتی جلبک‌ها در این فرآیند است.

وی با اشاره به اینکه فتوسنتز در اکوسیستم زمین نه تنها توسط درختان انجام نمی‌شود که بخش عمده آنها توسط جلبک‌ها صورت می‌گیرد، افزود: جلبک‌ها دسته‌ای از موجودات هستند که در دو گروه درشت جلبک و ریزجلبک پراکنش جهانی در تمامی آب‌ها و حتی خشکی دارند.

معاون آموزشی و پژوهشی پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی جهاددانشگاهی با تاکید بر اینکه جلبک‌ها به عنوان پایه‌های زنجیره غذایی در اکوسیستم‌های آبی عمل می‌کنند و تنوع زیستی را حفظ می‌کنند ، خاطرنشان کرد:  جلبک‌ها بیشتر در محیط‌های آبی و اقیانوس‌ها عمل می‌کنند، در حالی که درختان عمدتاً در محیط‌های خشکی رشد می‌کنند. هرچند هر دو گروه اکسیژن تولید می‌کنند، اما جلبک‌ها به دلیل وسعت اقیانوس‌ها و حجم بالای آن‌ها، در مجموع بیشتر از درختان قادر به تولید اکسیژن هستند.

عامری ادامه داد: علاوه بر سطح و فضای اشغال شده توسط جلبک‌ها، یکی دیگر از عواملی که در جلبک‌ها برتری فتوسنتزی آنها را نشان می‌دهد فعالیت تمام سلول‌های آنها در فرآیند فتوسنتز است، فتوسنتز در درختان تنها توسط بخشی از سلول‌های برگی (مزوفیل‌ها) انجام می‌شود درحالی که خصوصا در درختان برگ‌ریز ، فصول سرد این فعالیت کاملا متوقف می‌شود.

وی با بیان اینکه تخمین زده می‌شود بسته به نوع درخت یا جلبک، سن، شرایط محیطی و... هر مترمکعب جلبک فتوسنتزی برابر صد متر مربع جنگل را داشته باشد، افزود: جلبک‌ها این قابلیت را دارند تا با لحاظ کردن شرایط اقلیمی و سازه‌ای مناسب، تمامی فصول سال تولید داشته باشند و پرورش آنها را در مکان های نامتعارفی مانند زیرگذرها، نمای ساختمان‌ها، تونل ها، ... بهینه سازی کرد.

وی افزود: پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی در زمینه غربالگری، شناسایی و پرورش ریزجلبک‌ها دارای کلکسیون جلبکی بومی می باشد. گروه بیوتکنولوژی صنعتی میکروارگانیسم های این پژوهشکده در زمینه پرورش و کاربری از این میکروارگانیسم ها بیش از یک دهه فعالیت پژوهشی داشته است و اولین درخت بیوتکنولوژیک ایران در سال 1400 با همت پژوهشگران این گروه و همکاری یک شرکت خصوصی در کارخانه نوآوری مشهد به بهره برداری رسید.


نظر شما :