نقش فناوریهای نوین در پرورش قارچ و بهینهسازی مصرف آب

در همین راستا مدیر مرکز خدمات تخصصی قارچهای خوراکی دارویی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، استفاده از سیستمهای هوشمند کنترل محیطی، نژادهای مقاوم به کمآبی و روشهای بازیافت آب را از جمله فناوریهایی برشمرد هستند که میتوانند به بهینهسازی مصرف آب در صنعت قارچ کمک کنند.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، دکتر جواد جانپور، مدیر مرکز خدمات تخصصی قارچهای خوراکی دارویی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی با اشاره به ظرفیتهای این مرکز اظهار کرد: سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی با داشتن دو ساختار مرکز خدمات تخصصی فناوری تولید قارچهای خوراکی و گروه پژوهشی زیست فناوری قارچهای صنعتی، ظرفیتهای بالقوه و بالفعل شده بسیاری در زمینه تولید و پژوهش نژاد، اسپاون، بانک زیستی نژادهای قارچهای خوراکی و فرمولاسیون بستر کشت قارچهای اگزوتیک دارد.
وی درخصوص چالشهای صنعت پرورش قارچ با توجه به بحران آینده و کاهش منابع آب زیرزمینی در آینده، بیان کرد: به طور کلی قارچهای خوراکی به دلیل تولید در سالنهای سرپوشیده و ایزوله جزو محصولات کشاورزی با حداقل میزان مصرف آب هستند. اما حدود ۹۰ درصد وزن قارچ تازه را آب تشکیل می دهد و کاهش کیفیت و کمیت آب مصرفی به شدت روی تولید این محصول تاثیر میگذارد.
مدیر مرکز خدمات تخصصی قارچهای خوراکی دارویی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی با بیان اینکه قارچهای خوراکی تحمل شرایط کم آبی را ندارند، افزود: با کاهش آب بستر کشت و خشک شدن آن، میسلیوم یا ریسههای قارچ خوراکی از بین میروند و در نتیجه کاهش محسوسی در عملکرد تولید این محصول اتفاق میافتد.
جانپور استفاده از سیستمهای هوشمند و فناوریهای نوین در تجهیزات سالنداری تولید قارچهای خوراکی، استفاده از نژادهای مناسب برای شرایط کم آبی و استفاده از سیستمهای بازیافت آب مصرفی در واحدهای تولیدی را از جمله عواملی برشمرد که میتوانند به بهینهسازی مصرف آب در صنعت تولید و پرورش قارچهای خوراکی کمک کنند.
وی درخصوص میزان مصرف آب در تولید قارچ با سایر محصولات کشاورزی افزود: طبق گزارشهای ارائه شده، به ازای تولید هر کیلوگرم قارچ خوراکی حدود ۲۰ لیتر آب مصرف میشود که به عنوان یک محصول کشاورزی از آب بری بسیار پایینی برخوردار است. در مقایسه با محصولات مشابه و تولیدهای کنترل شده، قارچهای خوراکی می توانند به عنوان محصول مکمل یا جایگزین در کشت و صنعتهای کشاورزی تولید شوند.
مدیر مرکز خدمات تخصصی قارچهای خوراکی دارویی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی استفاده از تسهیلات توسعه و خرید تجهیزات برای واحدهای تولیدی، حمایت از پژوهشهای تولید نژادهای متحمل به شرایط کم آبی توسط مجموعههای تحقیقاتی، نقش نظارتی برای کنترل بازار و همچنین نظارت کارشناسانه بر روی واحدهای تولیدی کمپوست و قارچ خوراکی را از جمله وظایف دولت و نهادهای مرتبط جهت حمایت از تولیدکنندگان قارچ برشمرد.
جانپور ضمن تشریح راهکارهایی جهت تاب آوری صنعت قارچ در برابر خشکسالی، بیان کرد: یکی از مهمترین راهکارهای مقابله با بحران آب، استفاده از نژادها و سویههای اصلاح شده برای شرایط کم آبی است. تولید این نژادها به برنامههای اصلاحی و غربالگری سویههای حاصل مرتبط است.
وی تاکید کرد: اجرای این برنامههای اصلاحی زمان بر بوده و نیاز به حمایتهای پژوهشی نهادهای حاکمیتی از این حوزه دارد.
نظر شما :