مدیر گروه پژوهشی زیست فناوری قارچهای صنعتی جهاددانشگاهی خراسان رضوی اعلام کرد:
ارائه منتورینگ برای استارتآپهای جویای اشتغال در زمینه تولید مکانیزه قارچهای پرورشی خورکی-دارویی توسط این گروه

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، دکتر حمیدرضا پوریانفر با بیان این مطلب افزود: در کشور ما نیز شناخت نسبتا مناسبی از اهمیت اینگونه قارچها وجود دارد، اما این شناخت در 20 سال قبل بدین گونه نبوده است. در طی این دو دهه در کشور ما، اهمیت قارچهای پرورشی خوراکی از یک مساله ساده یعنی تامین پروتئین جایگزین گوشت و یا تلاش مراکز آکادمیک برای تولید نژاد مرغوب عبور کرده و اکنون به سمت تامین متابولیتهای دارویی و غذایی با ارزش، حفظ محیط زیست، کمک به امنیت غذایی، تشکیل زنجیرههای تامین فناوری جدید، بستری برای صادرات، و بستری بسیار جذاب برای توسعه فناوری در بسیاری از زمینهها سوق پیدا کرده است.
وی تصریح کرد: جهاددانشگاهی همانگونه که در بسیاری از حوزهها پیشران بوده است، در زمینه قارچهای پرورشی خوراکی نیز جلودار تحقیقات بوده است. این سازمان در بیش از 20 سال قبل، با تاسیس یک گروه پژوهشی متمرکز به طور اختصاصی و تا حدود زیادی متمایز از سایر مراکز و دستگاهها، به موضوعات پژوهش و فناوری قارچهای پرورشی خوراکی ورود پیدا کرده است.
عضو هیات علمی جهاددانشگاهی خراسان رضوی بیان کرد: ماموریت گروه پژوهشی زیست فناوری قارچهای صنعتی از همان بدو تاسیس عبارت بوده است از انجام پژوهشها و دست یابی به فناوریهای کاربردی و مساله محور در زمینه قارچهای پرورشی که موجب ارتقای صنعت پرورش قارچ و ارتقای سلامت عمومی جامعه شود.
دکتر پوریانفر تصریح کرد: اکنون پس از گذشت بیش از دو دهه فعالیت، ضروری است که به صورتی کلان به جایگاه کنونی گروه پژوهشی زیست فناوری قارچهای صنعتی در ارتباط با محیط پیرامونی آن یعنی سطح کشور نگاهی بیندازیم.
مدیر گروه پژوهشی زیست فناوری قارچهای صنعتی پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی جهاددانشگاهی خراسان رضوی ادامه داد: در حال حاضر، دو مولفه اصلی و در حقیقت پیش نیازهای صنعتی شدن قارچهای پرورشی خوراکی-دارویی عبارت است از تولید مکانیزه میوه و میسلیوم قارچهای پرورشی خوراکی-دارویی و تولید متابولیتها و عصارههای فراسودمند از این قارچها.
وی عنوان کرد: بدون این دو مولفه کلیدی، سایر بخشهای اقتصادی و فناورانه (از جمله تولید داروهای مکمل توسط شرکتهای داروسازی، صنایع غذایی و تبدیلی، شرکتهای دانش بنیان و غیره) متکی به خارج از کشور برای واردات میوه یا عصاره/متابولیت قارچهای پرورشی خوراکی-دارویی خواهند بود کما اینکه اکنون نیز چنین وضعیتی در کشور ما حاکم است.
به گفته وی، گروه پژوهشی زیست فناوری قارچهای صنعتی جهاددانشگاهی خراسان رضوی از طریق تولید و توسعه فناوری و ارائه آن به دو بخش اصلی یعنی "تولید مکانیزه میوه و میسلیوم قارچهای پرورشی خوراکی-دارویی" و "تولید متابولیتها و عصارههای فراسودمند از این قارچها" میتواند به توسعه پایدار صنعت قارچهای پروشی خوراکی-دارویی در کشور کمک نماید.
وی در ادامه یادآور شد: در حال حاضر این گروه پژوهشی در زمینه تولید مکانیزه میوه و میسلیوم قارچهای پرورشی خوراکی-دارویی به طور قطع در کشور متمایز و شناخته شده است و در این زمینه دارای چندین فناوری توسعه یافته آماده سرمایهگذاری میباشد.
وی اظهار کرد: همچنین با حضور در بالاترین سطح مراجع حاکمیتی (وزارت جهاد کشاورزی) و تجربه مستقیم تولید نیمه صنعتی برخی از قارچهای مهم خوراکی-دارویی به ضوابط، استانداردها و چالشهای صنعت قارچهای پرورشی خوراکی-دارویی اشراف دارد و از این جهت میتواند منتورینگ مناسبی را برای نخبگان جوان و استارتآپهای جویای اشتغال در زمینه تولید مکانیزه قارچهای پرورشی خورکی-دارویی فراهم نماید.
دکتر پوریانفر گفت: گروه پژوهشی زیست فناوری قارچهای صنعتی همچنین در زمینه تولید متابولیتها و عصارههای فراسودمند از این قارچها پس از چندین سال پژوهش چند رشتهای و بین رشتهای و همچنین ارتباط با بخش صنعت داروسازی، به چندین فناوری دست یافته است که برخی از آنها آماده سرمایه گذاری هستند و برخی دیگر در دست توسعه فناوری میباشند.
به گفته وی، دستاوردهای این گروه در زمینه تولید عصاره خشک حاوی بتاگلوکان از قارچهای پرورشی خوراکی-دارویی در صورت حمایت مناسب تا رسیدن به سطح آمادگی فناوری قابل قبول برای سرمایهگذاری، میتواند الگویی برای استارتآپها و شرکتهای دانش بنیان برای تاسیس واحدهای تولید عصاره قارچهای پرورشی خوراکی-دارویی باشد. بازار مستقیم این عصارهها، شرکتهای داروسازی و صنایع غذایی میباشند.
عضو هیات علمی جهاددانشگاهی خراسان رضوی افزود: بعد از دو دهه تلاش مداوم همراه با فراز و نشیب، گروه پژوهشی زیست فناوری قارچهای صنعتی در حال نیل به جایگاه واقعی خود یعنی یک مرکز توسعه دهنده فناوری برای دو ستون اصلی صنعت قارچهای پرورشی خوراکی-دارویی (تولید مکانیزه میوه/میسلیوم و تولید عصاره/متابولیت) در سطح کشور است.
نظر شما :