عضو هیات علمی جهاددانشگاهی خراسان رضوی مطرح کرد:
کاهش مرگ و میر سرطانهای پستان و دهانهی رحم با کمک روشهای غربالگری

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، دکتر رضا جعفرزاده با بیان این مطلب افزود: سرطان پستان به عنوان یکی از شایع ترین سرطانهای تهدیدکننده حیات در زنان به شمار میآید، سرطان پستان اولیه ممکن است بدون علامت باشد و معمولا مبتلایان به این بیماری در مراحل اولیه بیماری هیچگونه درد و ناراحتی را احساس نمیکنند.
وی تصریح کرد: علائم اولیه بالینی که احتمال وجود سرطان را مطرح میسازد معمولا شامل لمس توده در یکی و یا هر دو پستان است. علاوه بر لمس توده در بافت پستان، وجود سایر علائم مانند تغییر در اندازه یا شکل پستان، فرورفتگی پوست یا تغییرات پوستی، ترشحات از مجرای پستان و وجود توده همزمان در ناحیه زیر بغل از احتمال وجود سرطان پستان حکایت دارند.
به گفته وی، سرطان پستان اغلب قبل از اینکه توسط بیمار یا ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی احساس شود، ابتدا به عنوان یک ناهنجاری در بررسی های تصویربرداری و ماموگرافی تشخیص داده می شود. تشخیص زودهنگام اولین راه مدیریت سرطان پستان است.
عضو هیات علمی جهاددانشگاهی خراسان رضوی اظهار کرد: روشهای غربالگری سرطان شامل خودآزمایی پستان، معاینه بالینی پستان توسط متخصصین، ماموگرافی، سونوگرافی و تصویربرداری رزونانس مغناطیسی یا MRI است. استفاده از ماموگرافی ترکیبی، معاینه بالینی و MRI نسبت به هر آزمایش انفرادی یا ترکیبی دیگر از حساسیت تشخیصی بالاتری برخوردار است.
به گفته وی، بیوپسی یا نمونهبرداری از تودهی پستان رویکرد تشخیصی توصیه شده برای تودههای پستان تازه تشخیص داده شده است. در واقع بیوپسی تودهی پستان روشی برای بررسی بافت پستان بدون جراحی است که میتواند نیاز به جراحیهای اضافی را برطرف کند.
عضو هیات علمی جهاددانشگاهی خراسان رضوی بیان کرد: پس از تشخیص سرطان پستان، مدیریت و درمان عموما توسط جراحی و پرتودرمانی، همراه با هورمون درمانی کمکی یا شیمی درمانی در صورت نیاز به عنوان درمان اولیه محسوب میشوند؛ درمان جراحی ممکن است شامل برداشت کامل یا قسمتی از پستان باشد. پرتودرمانی ممکن است به دنبال جراحی در تلاش برای ریشه کنی بیماری باقیمانده و در عین حال کاهش میزان عود انجام شود.
دکتر جعفرزاده ادامه داد: یکی دیگر از انواع بدخیمیهای زنان سرطان سرویکس یا سرطان دهانهی رحم است. سرطان دهانه رحم سومین بدخیمی شایع در زنان در سراسر جهان است و همچنان یکی از علل اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان زنان در کشورهای در حال توسعه است. شایع ترین یافته در بیماران مبتلا به سرطان دهانه رحم، نتایج غیرطبیعی تست پاپ اسمیر است.
به گفته وی، علائم بالینی سرطان دهانه رحم ممکن است شامل خونریزی غیر طبیعی، ترشحات بد بو و سوزش ادرار باشد. وجود عفونت ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) برای بروز سرطان دهانه در بسیاری از موارد همراهی نشان داده و به عنوان یکی از علل اصلی این سرطان شناخته شده است. بررسی ابتلا به این ویروس نیز با انجام غربالگریها توسط پاپ اسمیر انجام می شود.
عضو هیات علمی جهاددانشگاهی خراسان رضوی با اشاره به اینکه ندرمان سرطان دهانه رحم با توجه به مرحله بیماری متفاوت است، یادآور شد: اقدامات درمانی در مراحل اولیه بیماری شامل جراحیهای محدود و استفاده از لیزر است. در مراحل پیشرفته تر بیماری از روشهای درمانی مانند برداشت تمام یا قسمتی از رحم استفاده می شود. در کنار روشهای درمانی جراحی از پرتودرمانی و شیمی درمانی نیز استفاده میشود.
وی تاکید کرد: سرطانهای پستان و دهانهی رحم دو سرطانی هستند که در صورت تشخیص زودهنگام میزان موفقیت درمانی آنها بسیار چشم گیر است. غربالگری زودهنگام این دو سرطان با انجام معاینات دورهای و انجام آزمایشهای بسیار کم هزینه در سنین باروری قابل انجام است.
وی اظهار کرد: در حال حاضر و به کمک انجام غربالگریهای دوره ای و تشخیص زودهنگام این سرطانها و ارائهی درمانهای زودهنگام به مبتلایان، شاهد افزایش طول عمر بسیاری از مبتلایان هستیم.
وی خاطرنشان کرد: سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی همچون گذشته این آمادگی را دارد تا تمامی مراحل غربالگری و تشخیصهای آزمایشگاهی سرطانهای شایع زنان مانند سرطان پستان و دهانهی رحم را در کلینیکهای تخصصی داخلی، ژنتیک و همچنین آزمایشگاههای تشخیص طبی و آسیب شناسی خود با بالاترین کیفیت به همشهریان عزیز ارائه دهد.
نظر شما :