عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد:

طرح توسعه اقتصادی و اشتغالزایی روستایی، می‌تواند به اجرایی شدن برنامه‌های مرتبط با روستا کمک نماید

۰۹ آذر ۱۴۰۰ | ۱۱:۱۹ کد : ۳۸۵۲۳ پژوهش و فناوری
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: تقویت زنجیره ارزش در روستاها در طرح توسعه اقتصادی و اشتغالزایی روستایی، به شاخص‌های توسعه پایدار در روستاها کمک می‌نماید.
طرح توسعه اقتصادی و اشتغالزایی روستایی، می‌تواند به اجرایی شدن برنامه‌های مرتبط با روستا کمک نماید

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی دکتر ناصر شاهنوشی با بیان این مطلب افزود: این طرح می‌تواند به اجرایی شدن برنامه‌های مرتبط با روستا کمک نماید.

وی ادامه داد: در صورت اجرایی شدن طرح توسعه اقتصادی و اشتغالزایی روستایی و همچنین نهادهایی که در بحث روستا  فعالیت می‌کنند خودشان را ملزم بدانند که در چهارچوب این طرح عمل کنند یک گام به جلو رفته‌ایم.

وی با تاکید بر اینکه طرح توسعه اقتصادی و اشتغالزایی روستایی الگوی مناسبی برای زنجیره ارزش در روستاها است، عنوان کرد: برای اجرایی کردن این طرح باید نهادهای مرتبط با روستا در راستای این طرح عمل کنند و از هرگونه اجرای برنامه دیگر در کنار این طرح خودداری نمایند.

وی با اشاره به اینکه شاخص‌های توسعه پایدار روستایی در ابعاد اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی مطرح است، اظهار کرد: در درجه اول تولیدات کشاورزی مبتنی بر آب و خاک است، پس شاخص پایدار اقتصادی و اجتماعی در روستاها باید مبتنی بر حفظ آب و خاک باشد و برداشت از این منابع باید به گونه‌ای باشد که تداوم استفاده از آنها را داشته باشیم.

به دلیل بهم ریختگی شاخص‌های اجتماعی در روستاها، برنامه‌های توسعه‌ای در روستاها اجرایی نمی‌شوند

 

وی با بیان اینکه ساختارهای اجتماعی از مهمترین ابعاد شاخص‌های توسعه پایدار در روستاها است، یادآور شد:  به دلیل بهم ریختگی شاخص‌های اجتماعی در روستاها، برنامه‌های توسعه‌ای و ارتقای اقتصادی در روستاها اجرایی نمی‌شوند؛ چرا که شاخص‌های توسعه پایدار در روستاها پیکره واحدی می‌باشند.

دکتر شاهنوشی تاکید کرد: پس از انقلاب در حوزه های اقتصادی روستاها سرمایه گذاری‌های زیادی شده ولی چون مبتنی بر بنیان‌های اجتماعی روستاها نبوده، دستاوردی را به همراه نداشته است.

خالی شدن روستاها از سکنه، از پیامدهای عدم توجه به بنیان های اجتماعی در روستاها است

به گفته عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد،  خالی شدن روستاها از سکنه و شدت گرفتن فاصله سطح زندگی روستایی از سطح زندگی شهرنشینی از پیامدهای عدم توجه به بنیان های اجتماعی در روستاها است.

وی با تاکید بر اینکه برای بهبود شاخص های اقتصادی در روستاها باید بنیان‌های اجتماعی در روستاها را حفظ نمود، گفت: اشتغال پایدار یکی دیگر از شاخص های توسعه ای در روستاها است، و این اشتغال باید مبتنی بر توانایی ها و ظرفیت های هر روستا باشد.

به گفته وی، باید در شاخص‌های توسعه‌ای روستاها به مقوله‌هایی همچون ارتقای بهره‌وری در تولیدات کشاورزی، افزایش آگاهی روستانشینان و دسترسی آسان به بهداشت و درمان آنها هم توجه نمود.

وی با تاکید بر اینکه هر سیاستی که در کلان کشور اتخاذ شود، در اقتصاد روستا تاثیرگذار خواهد بود، تصریح کرد: هر تصمیمی که در خصوص واردات و یا صادرات محصولات کشاورزی گرفته می شود، اقتصاد روستا را تحت تاثیر قرار می دهد.

 

180 نهاد دولتی، عمومی، مردم نهاد و خصوصی به طور مستقیم و غیرمستقیم  در روستاها فعالیت می‌کنند

وی با اشاره به فعالیت 180 نهاد دولتی، عمومی، مردم نهاد و خصوصی در روستاها به طور مستقیم و غیرمستقیم، اظهار کرد: حال جای سوال است که چرا با وجود درگیری این همه نهاد در روستاها، شاهد توسعه پایدار روستایی نیستیم و روستاهای ما روز به روز روند نزولی خود را طی می کنند؟

وی ادامه داد: عدم نگاه سیستمی و پراکندگی در برنامه‌ها و پیگیری نکردن یک هدف مشخص منجر به این شده است تا شاخص‌های توسعه پایدار در روستاها با مانع روبرو شوند.

عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد در ادامه افزود: در سال‌های اول انقلاب، جهادسازندگی بر عمران روستاها تمرکز نمود، اما این عمران ارتباط سیستماتیکی با دیگر اجزای روستا نداشت.

دکتر شاهنوشی تصریح کرد: به دلیل فقدان یک نگاه سیستمی به روستا و پراکندگی در تصمیم گیری در نهادهای مرتبط با روستا، عملا  برای توسعه روستایی در کشور کاری صورت نگرفته است.

اقدامات بنیانی در زمینه اقتصاد روستا انجام نشده است

وی با اشاره به اینکه اهمیت اقتصاد روستا را نباید در مقدار کمی آن دید، گفت: اقداماتی که در زمینه اقتصاد روستا می شود اقدامات بنیانی نبوده و فقط اقدامات عمرانی بوده و این اقدامات به گونه‌ای نبوده که بتواند روستا را حفظ کند.

وی بر ضرورت تغییر نگاه به روستاها از یک نگاه روبنایی به یک نگاه عمیق‌تر در برنامه‌های مرتبط با توسعه روستایی تاکید و عنوان کرد: پرداخت یارانه نقدی به روستاییان، به توسعه پایدار در روستا کمکی نمی‌کند، باید  زیرساخت‌هایی که به تولید و پایداری در تولید روستاها کمک می‌کند را تقویت کرد، باید یکپارچگی اراضی کشاورزی را تقویت کرد نه اینکه شاهد خرد شدن اراضی کشاورزی باشیم.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به کمبود منابع آبی  نباید اشتغال روستاییان فقط اشتغال کشاورزی باشد بلکه باید نسبت به ایجاد اشغال های غیرکشاورزی هم توجه نمود.

 

 

 

 

 


نظر شما :