عضو هیات علمی پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاددانشگاهی خراسان رضوی مطرح کرد؛

کینوا جایگزینی عالی برای منابع پروتئین حیوانی

۲۵ اسفند ۱۳۹۹ | ۰۹:۴۰ کد : ۲۹۱۴۱ پژوهش و فناوری
عضو هیات علمی پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاددانشگاهی خراسان رضوی تاکید کرد: سوء تغذیه ناشی از کمبود پروتئین و انرژی از مهمترین مشکلات موجود در کشورهای در حال توسعه می‌باشد و کینوا می‌تواند یک مکمل ارزشمند غذایی محسوب شود.
کینوا جایگزینی عالی برای منابع پروتئین حیوانی

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، دکتر معصومه مهربان با بیان این مطلب افزود:  به علت کمبود منابع پروتئین حیوانی، تلاشی بی وقفه جهت یافتن منابع جدید پروتئینی با ارزش تغذیه‌ای مشابه صورت می‌گیرد.

 

وی تصریح کرد: امروزه پروتئین‌های گیاهی نقش مهمی در تغذیه جوامع بر عهده دارند، استفاده راهبردی از منابع ارزان قیمت گیاهی سرشار از پروتئین می‌تواند باعث بهبود وضعیت تغذیه‌ای شود. در سال‌های اخیر،" کینوا" به علت درصد پروتئین و ارزش غذایی بالای آن مورد توجه قرار گرفته است.

 

وی ادامه داد: کینوا یک شبه غله است که به علت محتوای غنی آن، اثرات بسیار مفیدی در سلامتی انسان دارد، تا جایی که به آن لقب خاویار گیاهی یا مادر دانه‌ها را داده اند. با وجود ظاهر کوچک، دانه‌های کینوا بسیار مغذی بوده و حاوی تمام اسیدهای آمینه ضروری (9 اسید آمینه) و پروتئین موردنیاز بدن است و تقریباً به اندازه گوشت پروتئین دارد و میزان جذب پروتئین‌های‌ آن، بیشتر از گوشت است. میزان و کیفیت پروتئین آن بیشتر از دانه ‌های غلات است.

 

دکتر مهربان عنوان کرد: مصرف کینوا نه تنها مواد مغذی مختلفی (پروتئین، چربی خوب، ویتامین‌های مهم، مواد معدنی و فیبر) را به بدن عرضه می‌‌کند، بلکه اثرات سلامتی ‌بخش مختلفی را نیز به ‌همراه دارد.

 به گفته وی، کمک به کاهش وزن، افزایش سوخت و ساز و ایجاد احساس سیری (غنی از کلسیم و منیزیم)، تنظیم قند خون و مناسب برای افراد دیابتی، غذایی عالی برای گیاهخواران و وگان ها، جلوگیری از چاقی و بیماری ‌های مرتبط با آن، مفید برای افراد مبتلا به میگرن (سرشار از منیزیم)، تقویت عضلات و استخوان‌ها و افزایش سلامت دندان‌ها، تسهیل هضم و جلوگیری از یبوست (حاوی فیبر)، جلوگیری از کمبود آهن و کم خونی، فاقد گلوتن و مناسب برای بیماران مبتلا به بیماری سیلیاک و جلوگیری از بروز سرطان (حاوی مقادیر بالای آنتی اکسیدان) از شاخص‌‌ترین و مهم‌ ترین خواص و فواید دانه ‌های کینوا است.

عضو هیات علمی پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاددانشگاهی خراسان رضوی اظهار کرد: امروزه کینوا به‌ خاطر فواید تغذیه‌‌ای آن (پروتئین، مواد معدنی، ویتامین‌ها، آنتی‌اکسیدان‌ها و ...) در سراسر جهان مورد توجه قرار گرفته است. نقشی که کینوا می ‌تواند در رژیم غذایی بازی کند، نه تنها در کشورهای در حال توسعه بلکه در دنیای توسعه یافته تأکید شده است.

 

وی بیان کرد: محصولات کینوا می‌‌توانند در آینده در اقتصاد کشور نقش مهمی را به ‌عنوان بازار جدید صادرات و درآمد ملی ایفا کنند، علاوه بر این، کینوا می‌‌تواند محصول استراتژیکی برای تکمیل رژیم غذایی و تامین امنیت غذایی در شرایط گرانی و غیرقابل دسترس بودن منابع پروتئینی حیوانی (گوشت گوسفند، گاو، مرغ، ماهی و تخم مرغ) باشد. در حالی‌که سوء تغذیه بر اکثر جمعیت کشورهای در حال توسعه تاثیر منفی دارد، کینوا، به عنوان یک غذای بسیار سالم، یک دانه فوق‌العاده و کم نظیر، غذایی برای آینده در قرن بیست و یکم خواهد بود.

 

وی ادامه داد: هم اکنون کینوآ در بیش از 100 کشور دنیا کشت می شود و بسیاری از کشورهای دنیا سرمایه‌گذاری‌های علمی و پژوهشی چشمگیری در رابطه با این محصول داشته‌اند. تغییر آب و هوای ایران به سمت گرم و خشک شدن و شور شدن تدریجی خاک‌های زراعی کشور از یک سو و تحمل زیاد گیاه کینوا در مقابل خشکی، شوری و یخ زدگی از سوی دیگر، بیانگر این است که از کینوا می‌توان به عنوان گیاهی مناسب برای رسیدن به کشاورزی پایدار، تغذیه مناسب و تولید صنعتی استفاده کرد.

 

عضو هیات علمی پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاددانشگاهی خراسان رضوی ادامه داد: دانه کینوا بیش از یک دهه است (از سال 1387) که به ایران وارد شده است. در ابتدا به صورت آزمایشی در استان‌های مختلف در ارقام متنوع کشت شد. برخی واریته‌ها به اقلیم ایران سازگاری نداشتند و برخی سازگاری مطلوبی نشان دادند. دانه‌های کینوا که در ایران کشت می‌شود از واریته‌ های مختلفی تشکیل شده است. در حال حاضر سطح زیر کشت کینوا در کشور 350 هکتار می‌باشد که در بیش از 10 استان کشت می‌شود در حالیکه بصورت بالقوه امکان کشت آن در 1800 هکتار دیگر وجود دارد. عملکرد کینوا به شرط مدیریت زراعی خوب، بین 3 تا 5 تن در هکتار می باشد.

 

دکتر مهربان عنوان کرد: قیمت جهانی کینوا کیلویی 3-2/5 دلار (عمده فروشی) و 7/5—5/5 دلار (خرده فروشی) می‌باشد. در ایران به علت عدم وجود استاندارد برای درجه بندی دانه کینوا و فرآورده‌های آن، از لحاظ درصد ناخالصی  و میزان ساپونین باقیمانده، این محصول با قیمت‌های متنوعی به بازار عرضه می‌شود. کینوای وارداتی معمولا در بسته بندی ‌های 200 گرمی، 40 هزار تومان به فروش می‌رسد. کینوای ایرانی (درجه دو) که فرآوری ناقصی روی آن انجام شده است و نیاز به فرآوری دستی دارد، کیلویی 25-22 هزار تومان (عمده فروشی) و حداکثر 55 هزار تومان (خرده فروشی) می‌باشد. کینوای ایرانی (درجه یک) که آماده طبخ و استفاده می باشد باید کیلویی 32-29 هزار تومان (عمده فروشی) و کیلویی 78-70 هزار تومان (خرده فروشی) عرضه گردد.

 

 


نظر شما :