/۲۳ مهر، روز ملی مبارزه با سل/ مدیر درمانگاه تخصصی داخلی جهاددانشگاهی خراسان رضوی:
بیماری سل، توانایی درگیر نمودن کلیه ارگانهای بدن را دارد

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضویف دکتر راحله میری با بیان این مطلب افزود: بروز سه همه گیری از این بیماری در دو دهه اخیر دور نمای کنترل این بیماری را در آینده نزدیک بسیار مبهم نشان میدهد؛ ایجاد همه گیری بیماری ایدز و متعاقب آن سل مقاوم به دارو، جهان کنونی را با تمام پیشرفتهای عظیم در علم پزشکی از نظر کنترل بیماری سل ، بیش از یک قرن به عقب برگردانده است .
وی بیان کرد: امروزه در دنیا هر ساله بیش از ۸ میلیون نفر به این بیماری مبتلا میشوند و تاکنون یک سوم مردم جهان بدون آنکه احساس بیماری کنند به میکروب این بیمــــــــــاری آلوده شدهاند.
وی با اشاره به عامل بیماری سل، تصریح کرد: میکروبی میلهای شکل (شبیه مداد) و بسیار بسیار کوچک متر وارد بدن میشود که تنها توسط میکروسکوپ دیده خواهد شد. به این میکروب میلهای شکل «باسیل سل» میگویند. باسیل سل چون بسیار کوچک میباشد، به راحتی در هوا شناور میماند. چون عامل این بیماری میکروب میباشد، لذا ممکن است این بیماری از شما به افراد سالم منتقل گردد.
مدیر درمانگاه تخصصی داخلی جهاددانشگاهی خراسان رضوی ادامه داد: میکروب سل به صورت ذرات ریز وارد هوا شده و نظیر سرماخوردگی منتقل میشود، این ذرات در صورتی که مبتلا به سل ریوی باشد توسط سرفه، عطسه، صحبت، خنده و یا فریاد شما، ایجاد و در هوا پخش میشوند.
دکتر میری با بیان اینکه این ذرات میکروبی چون بسیار کوچک هستند، در هوای موجود در هر فضای بسته برای مدت طولانی میتوانند به طور معلق باقی بمانند. میکروب سل در خلط کاملاً خشک شده و یا در گرد و غبار معلق پس از ۸ تا ۱۰ روز از بین میرود، گفت: این میکروب در خاک سرد و سایهدار حداقل ۶ ماه زنده مانده و در خلط در حال پوسیدن و تجزیه، هفتهها و ماهها مقاومت دارد. لذا هوای اتاق آلوده شده به میکروب سل توسط شما، میتواند حتی در زمان غیاب شما نیز موجب انتقال بیماری گردد.
به گفته وی، زمانی که فرد سالم در هوای آلوده به این ذرات میکروبی تنفس کند، میکروب سل را وارد ریه خود کرده و این میکروب خود را در عرض ۴۸ ساعت به نقاط مختلف بدن میرساند. ولی بعد از آن بدن دفاع کرده و اجازه گسترش و فعالیت را به میکروب سل نمیدهد.
وی افزود: جهت انتقال بیماری سل، تماسهای طولانی و ورود تعداد زیاد میکروب سل نیاز است. انتقال میکروب سل از شما به اطرافیان بستگی به سه عامل واگیر بودن بیماری سل شما، محیطی که تماس در آن اتفاق میافتد و مدت زمان تماس دارد. بهترین راه برای توقف انتقال، دوری شما از اطرافیان و شروع درمان دارویی میباشد.
به گفته وی، شروع درمان دارویی در کاهش انتقال بیماری بسیار موثر میباشد به طوری که واگیری بیماری سل شما را سریعاً بعد از دو هفته از شروع درمان حتی در صورت مثبت بودن آزمایش خلط شما کاهش داده و در طول زمان مصرف دارو ادامه خواهد داد.
وی عنوان کرد: گروهی ازافراد جامعه نسبت به دیگران بیشتر در معرض ابتلا به بیماری سل هستند؛ این گروه از افراد را میتوان به دو دسته تقسیم کرد، یک گروه افرادی هستند که بیشتر در معرض تماس با میکروب و گرفتن عفونت سل هستند و گروه دیگر افرادی را شامل میشوند که دچـــار عفونت شدهاند و شانس بیشتری برای ابتلا به بیماری دارند.
دکتر میری تصریح کرد: این بیماری قادر است تمام اعضای بدن را مبتلا کند؛ بیشترین عضوی که در بدن مبتلا میشود ریهها میباشند؛ لذا سل ریوی شایعترین نوع سل است. در صورتی که سل اعضای دیگر بدن را به جز ریهها درگیر کند به آن سل خارج ریوی گفته شده که تحت نام همان عضو درگیر نامیده میشود.
مدیر درمانگاه تخصصی داخلی جهاددانشگاهی خراسان رضوی اظهار کرد: بیماری سل خود را به هر شکل ممکن است نشان دهد. در کشور ما که این بیماری شیوع نسبتاً زیادی دارد در بسیاری از موارد در تشخیص بیماری، باید سل را به خاطر داشت؛ بیماری سل ممکن است شبیه بیماریهای دیگر تظاهر نماید. این تظاهرات ممکن است شبیه بیماریهای دیگر نظیر ذات الریه برونشیت، آبسه ریوی، سرطان و عفونتهای قارچی باشد.
وی بیان کرد: تشخیص بیماری سل ریوی در قدم اول در افراد مشکوک (بیش از سه هفته سرفه داشته و یا خلط خونی دارند) سه نوبت آزمایش خلط میباشد.
به گفته مدیر درمانگاه تخصصی داخلی جهاددانشگاهی خراسان رضوی قوی ترین داروی ضد سل "ایزونیازید" و "ریفامپین" میباشد.
نظر شما :