عضو هیات علمی گروه مدیریت و برنامه‌ریزی گردشگری پژوهشکده گردشگری جهاددانشگاهی:

صدور مجوز احداث اقامتگاه در مشهد تابع برنامه مشخصی نیست

۱۱ مهر ۱۳۹۸ | ۱۰:۴۶ کد : ۱۱۸۷۴ پژوهش و فناوری
صدور مجوز احداث اقامتگاه در مشهد تابع برنامه مشخصی نیست
صدور مجوز احداث اقامتگاه در مشهد تابع برنامه مشخصی نیست

عضو هیات علمی گروه مدیریت و برنامه‌ریزی گردشگری پژوهشکده گردشگری جهاددانشگاهی گفت: امروزه گردشگری به عنوان یکی از صنایع درآمدزا در دنیا شناخته شده و تلاش بر آن است که نیازهای اولیه جذب و رضایتمندی مشتریان (گردشگران) تأمین شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، دکتر مژگان ثابت تیموری با بیان این مطلب افزود: آنچه مسلم است مهمترین زیرساخت مورد نیاز یک مقصد گردشگری برای جذب گردشگر، نیاز اقامتی است. مشهد به عنوان قطب گردشگری مذهبی و زیارتی یکی از بزرگ ترین مقاصد گردشگری در کشور ایران، سالیانه پذیرای بالغ بر 30 میلیون زایر و گردشگر می باشد واین در حالی است که این شهر برخوردار از پنجاه درصد اقامتگاه‌های کشور است.

وی بیان کرد: با این حال در ایام پیک سفر و اعیاد و آیین‌های اسلامی، جمعیت گردشگران و زایران ورودی به شهر مشهد، با اقامتگاه‌های رسمی همخوانی ندارد. این شرایط سبب شده تا اقامتگاه‌های غیررسمی و یا غیر استاندارد  نظیر مدارس، زائرسراهای دولتی و تکایا مکانی برای اقامت زایرین باشد که گمان بر ارزان بودن خدمات اقامتی در این مکان‌ها می‌باشد.

وی تصریح کرد: در حالیکه بسیاری موارد، مبلغ دریافتی از گردشگران مشابه و گاهی بالاتر از هزینه شب اقامت در هتل یا هتل آپارتمان‌ها می‌باشد.

به گفته عضو هیات علمی گروه مدیریت و برنامه‌ریزی گردشگری پژوهشکده گردشگری جهاددانشگاهی، شهر مشهد از تنوع اقامتگاه های گردشگری به تناسب تعداد بالای اقامتگاه ها نیز برخوردار است که این امر شرایط انتخاب برای مسافران فراهم می‌نماید.

دکتر تیموری بیان کرد: بر اساس گزارشات، شهر مشهد برخوردار از انواع اقامتگاه‌های لوکس و هتل‌های ۵ ستاره، هتل آپارتمان، مهمانپذیر، خانه مسافر رسمی تا اقامتگاه‌های بوم‌گردی اطراف شهر مشهد می‌باشد.

وی تاکید کرد: با این همه صدور مجوز احداث اقامتگاه تابع برنامه مشخصی نبوده و بدون نیازسنجی و سپس امکان سنجی ایجاد اقامتگاه‌های مناسب است. نتیجه این شهر آشوب، توسعه نامتوازن زیرساخت‌های اقامتی، عدم بازگشت سرمایه در زمان مناسب و حتی گاهی ورشکستگی سرمایه گذاران این بخش می‌باشد. وی ادامه داد: این شرایط تنها ناشی از عدم وجود برنامه‌های آینده نگرانه نبوده و دلیل اصلی آن نبود آمار دقیق و مستند برای برنامه‌ریزی و مدیریت این بخش است.

وی بیان کرد:  تغییر کاربری برخی واحدهای جاری یا مسکونی به اقامتی است که مشکلاتی برای مدیریت این مجموعه‌ها ایجاد نموده است. در حالیکه استانداردهای هتلی تدوین و ابلاغ شده است، تغییر کاربری اینگونه اماکن که از پایه مطابق استانداردهای اقامتگاه‌های گردشگری طراحی نشده‌اند معضلاتی را در رضایتمندی گردشگران ایجاد نموده و تبعات ایمنی و اشرافیت و رعایت حریم را نیز به دنبال دارد.  

وی به  تفاوت نرخ ارز و گردشگری ارزان برای غیر ایرانی‌ها اشاره و تصریح کرد: این موضوع منجر به عدم توازن در ارائه خدمات به مشتریان شده است. هتل‌های 5 ستاره‌ای که برای بهره‌مندی طبقه درآمدی و فرهنگی خاص طراحی و برنامه‌ریزی شده، تناسبی با مشتریان فعلی این مجموعه‌ها ندارد. هرچند که گردشگران کشورهای همسایه به دلیل خانواده گسترده و روحیه جمع گرایی، تمایل به اقامت در مهمانپذیرها، هتل آپارتمان‌ها و سوئیت آپارتمان‌ها را دارند که لازم است در خصوص توسعه نوع اقامتگاه‌های شهر مشهد نیز برنامه‌ریزی صحیح صورت گیرد.

وی خاطرنشان کرد: با بررسی و امکان سنجی نیاز به توسعه اقامتگاهی در شهر مشهد، براساس آمار موثق، می‌توان به مدیریت سرمایه‌های موجود در بخش گردشگری پرداخت که مانع از ورشکستگی برخی اقامتگاه‌ها خواهدشد. همچنین نیاز است تا با انجام مطالعات کارشناسانه، نسبت به تهیه بسته‌های سرمایه‌گذاری در اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و نهادهای عمومی وابسته اقدام شود تا بهترین مسیر سرمایه گذاری برای جذب سرمایه های سرگردان ارائه شود.

 


نظر شما :