معرفی دستاوردهای مرتبط با شبکه آبزی پروی جهاددانشگاهی در هشتمین نمایشگاه بین المللی شیلات، آبزیان و صنایع وابسته

۱۴ آذر ۱۴۰۳ | ۱۰:۱۲ کد : ۷۸۶۱۷ تاپ اخبار پژوهش و فناوری
جهاددانشگاهی با حضور در هشتمین نمایشگاه بین المللی شیلات، آبزیان و صنایع وابسته، دستاوردهای خود در این حوزه را به نمایش گذاشت.
معرفی دستاوردهای مرتبط با شبکه آبزی پروی جهاددانشگاهی در هشتمین نمایشگاه بین المللی شیلات، آبزیان و صنایع وابسته

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی، آخرین دستاورهای شبکه آبزی پروی دفتر تخصصی کشاورزی جهاددانشگاهی، به همراه پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی سازمان خراسان رضوی، مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران، سازمان تهران و واحدهای مازندران و بوشهر در هشتمین نمایشگاه بین المللی شیلات، آبزیان، غذاهای دریایی و صنایع وابسته از تاریخ 13 تا 16 آذر ماه 1403 معرفی شد.

پروبیوتیک‌های پرکاربرد، بیومکمل غذایی دام، طیور و آبزیان بر پایه ریز جلبک ها، واکسن های پرکاربرد در صنعت پرورش ماهی، غذای زنده جهت تکمیل زنجیره تکثیر و پرورش ماهی، تولید بچه ماهی سی باس جهت پرورش در قفس های دریایی و مکمل های آنتی اکسیدانت آبزیان بر پایه ریز جلبک ها محصول های معرفی شده در غرفه جهاددانشگاهی هستند.

از محصولات حاضر در این غرفه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

پروبیوتیک‌های پرکاربرد

پروبیوتیک ها مزایای زیادی برای سلامتی انسان به همراه دارند که می توان به مواردی همچون پیشگیری و درمان اسهال ناشی از عفونت ها یا آنتی بیوتیک ها بهبود و کاهش علائم سندروم روده تحریک پذیر تقویت سیستم ایمنی کاهش التهاب و آلرژی ها و بهبود خلق و کاهش اضطراب اشاره داشت.

همچنین در دام طیور و آبزیان با تغییر میکروبیوم روده منجر به افزایش مقاومت آنها به عوامل بیماریزا افزایش ضریب جذب مواد غذایی و افزایش رشد می شوند و جایگزین مناسبی برای آنتی بیوتیک ها به شمار می آیند.

طرح تولید پروبیوتیک های پر مصرف با قابلیت استفاده در جیره غذایی دام، طیور آبزیان و مصارف انسانی از طرح های فناورانه ای است که در فضایی به مساحت ۶۰۰ متر مربع و تجهیزات متنوعی همچون فرمانتورهای سطح پایلوت، فریز درایر، سانتریفیوژ، توبولار، یوتیلیتی بخار تمیز و سایر تجهیزات و وسایل آزمایشگاهی در حال اجراست.

بیومکمل غذایی دام، طیور و آبزیان بر پایه ریز جلبک ها

جلبک اسپرولینا یک منبع پروتئینی کاملا طبیعی است که به دلیل فراوانی انواع ویتامین ها مواد معدنی فیبر و آنتی اکسیدان ها به عنوان غنی ترین ماده خوراکی موجب تقویت رشد دام و طیور و آبزیان و همچنین مقاومت در برابر بیماری ها می گردد که شامل:

پروتئین: (۶۰ تا ۷۰ درصد)، قابل جذب ترین پروتئین گیاهی

اسید آمینه ضروری: لوسین، تریپتوفان، متیونین، فنیل آلانین، لیزین، ترتونین، ایزولوسین و والین

اسیدهای چرب ضروری: اسید لینولنیک و اسید گاما لینولنیک

ویتامین ها: حاوی ویتامین گروه B، ویتامین C، ویتامین D و ویتامین E

مواد معدنی: غنی از پتاسیم، کلسیم، کروم، مس، آهن، منیزیم، منگنز، فسفر، سلنیوم، سدیم و روی رنگدانه های فتوسنتزی: کلروفیل، گزانتوفیل، بتا کاروتن، میکسو، گزانتوفیل، زیزانتین، بتا- کرییتو گزانتین، کانتاگزانتین و...

واکسن های پرکاربرد در صنعت پرورش ماهی

واکسن استرپتوکوکوزیس: واکسن باکتریایی کشته شده با استفاده از سویه بومی استرپتوکوکوس اینیایی تهیه شده است که حاوی یک میلیارد بدنه باکتریایی در هر میلی لیتر می باشد. این واکسن علیه بیماری استرپتوکوکوزیس مورد استفاده قرار می گیرد

واکسن استرپتوکوکوزیس لاکتوکو کوزیس: واکسن باکتریایی کشته شده با استفاده از سویه های بومی استرپتوکوکوس اینیایی و لاکتوکوکوس گارویه تهیه شده است که حاوی یک میلیارد بدنه باکتریایی در هر میلی لیتر می باشد. این واکسن علیه بیماری استرپتوکوکوزیس / لاکتوکو کوزیس مورد استفاده قرار می گیرد.

واکسن پرسینیوزیس: واکسن باکتریایی کشته شده با استفاده از سویه بومی پرسینیا راکری تهیه شده است که حاوی یک میلیارد بدنه باکتریایی در هر میلی لیتر می باشد. این واکسن علیه بیماری پرسینیوزیس مورد استفاده قرار می گیرد.

این محصول ها جزء فرآورده های بیولوژیک بوده و مصرف آن زمان پرهیز ندارد و به دو روش غوطه وری و تزریقی قابل انجام است.

غذای زنده جهت تکمیل زنجیره تکثیر و پرورش ماهی

تولید غذای زنده جلبک روتیفر و آرتمیا جهت تکمیل زنجیره تکثیر و پرورش ماهیان دریایی از جمله سی باس آسیایی یکی از ارکان اصلی این صنعت می باشد. استفاده از غذای زنده در طول دوره پرورش لارو ماهیان دریایی جهت بالابردن بازماندگی لاروها بسیار موثر است به دلیل وجود مشکلات فراوان در این حوزه جهاددانشگاهی واحد بوشهر جهت تکمیل زنجیره پرورش ماهی در قفس و حفظ امنیت غذایی کشور کسب دانش فنی و فناوری تولید غذای زنده را در اولویت خود قرار داده است.

تولید بچه ماهی سی باس جهت پرورش در قفس های دریایی

با اجرای این طرح و تکمیل زنجیره تکثیر و پرورش ماهیان دریایی در کشور می توان انجام پروژه های تولید لارو و بچه ماهی ماهیان دریایی مورد نیاز قفس های پرورش ماهی در سواحل خلیج فارس را بهبود بخشید. میزان بازماندگی پایین لارو ماهیان دریایی نه تنها تمایل به سرمایه گذاری در این حوزه را پایین آورده است بلکه ریسک سرمایه گذاری را نیز افزایش داده است اجرای این طرح توسط جهاددانشگاهی واحد استان بوشهر و در راستای سیاست های توسعه دریا محور کمک شایانی به رونق صنعت تکثیر و پرورش لارو و بچه ماهی دریایی است.

مکمل های آنتی اکسیدانت آبزیان بر پایه ریز جلبک ها

فیکوبیلی پروتئین ها (فیکوسیانین و فیکواریترین) و کاروتنوئیدها (آستاگزانتین)، رنگدانه های فتوسنتزی مستخرج از ریزجلبک ها با ویژگی های آنتی اکسیدانتی و ضد التهابی هستند. این رنگدانه ها با بهبود سیستم ایمنی از ماهی در برابر بیماری حفاظت می کند و عملکرد شنای ماهی را بهبود بخشیده و آنها را در برابر استرس های محیط مقاوم می کند.

۱. فیکوسیانین دارای رنگ آبی درخشان با خواص فلورسنت است که از ریز جلبک درخشان اسپیرولینا بدست می‌آید.

2. فیکواریترین رنگدانه صورتی است که از ریز جلبک پورفیریدیوم بدست می آید.

3. آستاگزانتین رنگدانه قرمز رنگی است که از جلبک هماتوکوکوس استخراج می گردد.

گفتنی است؛ غرفه دفتر تخصصی کشاورزی و منابع طبیعی جهاددانشگاهی به نمایندگی از واحدهای مذکور در سالن 18، غرفه 16 قرار دارد و علاقه‌مندان می‌توانند در بازدید از این غرفه با آخرین دستاوردهای پژوهشگران و متخصصان جهاددانشگاهی در حوزه آبزی پروری از نزدیک آشنا شوند.


نظر شما :