عضو هیئت علمی دانشکده حقوق دانشگاه تربیت مدرس تشریح کرد؛

نگرش زنانه و مردانه به عدالت چه تفاوت‌هایی دارد؟

۲۰ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۸:۵۷ کد : ۷۵۳۱۷ فرهنگی
عضو هیئت علمی دانشکده حقوق دانشگاه تربیت مدرس گفت: نگرش زنان در عدالت مبتنی بر اخلاق و مراقبت است و در نگاه آنان عدالت فرآیندی گفت‌وگومحور است.
نگرش زنانه و مردانه به عدالت چه تفاوت‌هایی دارد؟

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، دکتر «محمد فرجیها»، در نشستی با عنوان درک زنانه از عدالت کیفری که به همت خانه اندیشه و گفت‌وگوی خانواده مرکز فعالیت‌های قرآنی جهاددانشگاهی برگزار شد، با طرح این سوال که دغدغه‌های زنان در کدام یک از فرآیندهای قانون‌گذاری مدنظر قرار می‌گیرد، اظهار کرد: بر اساس آنچه در میدان عمل قابل مشاهده است با اعمال شدت عمل کیفری، نمیتوان از زنان حمایت کرد و معمولا امن‌ترین کشورها با آمار جرائم و خشونت‌های پایین‌تر ملایم‌ترین نظام‌های کیفری را دارند.

وی در ادامه ضمن تاکید بر ضرورت توجه به درک زنانه از عدالت در نظام کیفری خاطرنشان کرد: زنان درک عمیقی از بسترهایی که جرم در آنها اتفاق می‌افتد دارند و در سیاست‌گذاری‌هایشان شرایط را مبتنی بر متن درک می‌کنند.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه نگرش زنان در عدالت مبتنی بر اخلاق و مراقبت است، ادامه داد: در نگاه زنان عدالت فرآیندی گفت‌وگومحور است، جرم از دیدگاه آنان مساله‌ای اجتماعی و مبتنی بر شرایط اجتماعی است، بنابراین آنان در پی درکی عمیق از بسترهایی هستند که منجر به وقوع جرم شده است.

فرجیها با اشاره به اینکه فرهنگ و ایدئولوژی سازمانی گاهی اجازه نمی‌دهد زنان آن طور که واقعا هستند باشند، افزود: وجه تمایز نگرش زنانه و مردانه نسبت به نظام کیفری مبتنی بر بسترمند بودن، پرداختن به عوامل زیربنایی و گفت‌وگو محور کردن فرآیند ارزیابی جرم از سوی زنان و نگاه مبتنی بر حق و تکلیف از سوی مردان است. در نگاه مردانه مسوولیت متمرکز است بر این است که به دیگری صدمه نزنند اما نگاه زنانه مبتنی بر حمایت و کمک کردن به دیگران است.

عضو هیئت علمی دانشکده حقوق دانشگاه تربیت مدرس خاطرنشان کرد: با توجه به تحولاتی که در نظام کیفری اتفاق افتاده است میتوان امیدوار به ایجاد فضای مناسب‌تری برای بهره‌گیری از نگاه زنانه در عدالت کیفری بود.

وی تصریح کرد: حذف نگاه زنانه از عدالت و نادیده گرفتن این نگاه آسیب‌های زیادی به نظام کیفری وارد می‌کند و در این راستا ضرورت دارد تا دانشگاه‌‎ها در اقداماتی منسجم و متحد با یکدیگر در این راستا مفهوم سازی کنند.


نظر شما :