توسط جهاددانشگاهی خراسان رضوی؛

خادمان مشهدی برگزیده کشوری قرآن کریم تجلیل شدند

۱۹ فروردین ۱۴۰۰ | ۰۸:۰۸ کد : ۲۹۵۳۱ عمومی
سیدمحمدجواد سادات فاطمی -استاد و پیشکسوت قرآنی- و کمال‌الدین غراب -پژوهشگر و مترجم قرآن کریم- در پی انتخاب به عنوان خادمان برگزیده کشوی قرآن کریم در مراسمی مورد تجلیل قرار گرفتند.
خادمان مشهدی برگزیده کشوری قرآن کریم تجلیل شدند

 

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، در این مراسم، حجت الاسلام و المسلمین علی مولانوری، مدیرکل ارتباطات و هماهنگی معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از ایجاد مجمع خیران قرآنی در کشور با حضور ۷۰ نفر از خیران قرآنی کشور خبر داد.

وی تصریح کرد: ربع قرن است که برنامه تکریم از خادمان قرآن کریم، به ‌عنوان یکی از فعالیت‌‎های قرآنی کشور برگزار می‌شود. بی‌تردید تنوع فعالیت‌های قرآنی، پس از ظهور انقلاب اسلامی سال به سال، دوره به دوره و روز به روز افزون شده است.

وی بیان کرد: همه ساله در کشور و در رشته‌های مختلف ترویجی، تحقیق، ترجمه، داوری، تبلیغی، هنری و... در حوزه قرآن کریم، افرادی که فعال هستند برای کسب عنوان خادمی قرآن کریم نامزد می‌شوند و در طول ۲۵ دوره این فعالیت،  حدود ۳۰۰ نفر از حافظان، فعالان قاریان، اساتید، پژوهشگران و... منتخب شدند. انتخاب محمدجواد سادات‌فاطمی و کمال‌الدین غراب از میان جمع انبوهی از خادمان قرآنی از سراسر کشور که معرفی و پیشنهاد شده بودند، بود.

 

وی گفت: برای دوره بیست‌وششم این آیین که مقدمات آن در حال فراهم‌سازی برای اواخر ماه مبارک رمضان است، نیز تاکنون بیش از ۲۰۰ نفر با رزومه‌ها برای این کار پیشنهاد شدند و کمیته تخصصی منتخب از خادمان قرآن کریم، بررسی‌های اولیه را انجام داده و در شورای سیاستگذاری با حضور مسئولان، انتخابات صورت می‌گیرد.

لزوم زیبایی‌شناسی مجدد مفاهیم قرآنی برای جوانان

 

درادامه ، دکتر جعفر مروارید، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: باید زیبایی‌شناسی مجددی نسبت به مفاهیم قرآنی برای جوانان کنونی صورت گیرد.

فتخریم که در مشهد و در جوار مضجع شریف امام رضا(ع) در جلسه تکریم خادمان قرآنی هستیم و آقایان سادات فاطمی و غراب جزء افرادی هستند که هم از جهت فعالیت‌های قرآنی، هم تاثیرگذاری‌ بر فضاهای فرهنگی، اجتماعی و بین‌الملل در اندیشه‌های قرآنی سرآمد و الگویی برای جوانان بوده‌اند.

 

وی با اشاره به محمدجواد سادات فاطمی و کمال‌الدین غراب به عنوان دو خادم برگزیده قرآنی، بیان کرد: استاد سادات فاطمی نه تنها در عرصه آموزش، تدریس و توسعه فعالیت‌های قرآنی، بلکه در تبیین این مفاهیم در فضای بین‌الملل و نشان دادن نقش قرآن در هم‌گرایی جهان اسلام سرآمد و موفق بوده‌اند. استاد غراب نیز با ترجمه زیبایی شناسانه قرآن و نشان دادن میراث فرهنگی و هنری برای جوانان که بر اساس تمدن قرآن استوار است، الگو و افتخاری برای مشهد هستند.

 

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی تصریح کرد: یکی از پروژه‌هایی که جهاد دانشگاهی توانسته به خوبی راهبری کند و نیازمند توسعه بیشتر است، ایجاد گفت‌وگو میان حوزه‌های اجتماعی، فرهنگی، آکادمیک، میراث غنی شیعی و قرآن است. از گذشته به یاد دارم که ‌جلسات تفکری، استدلالی و روشن‌اندیشانه در فضای جهاد دانشگاهی شکل می‌گرفت و امروز این نیاز وجود دارد که در فضای مجازی مجدداً به قرآن کریم و سنت‌هایی که شاید به دلیل فعالیت‌های متناسب با زمان و مکان برای نسل معاصر ما معنادار بوده است، رجوع کنیم.

 

فعالیت‌های قرآنی پتانسیل ارزشمندی برای نابسامانی‌های جوانان است

 

همچنین در این مراسم، دکتر فاطمه محرری، معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: با توجه به اینکه امروزه جوانان با استرس‌ها و نابسامانی‌هایی مواجه هستند، فعالیت‌های قرآنی می‌تواند پتانسیلی قوی و ارزشمند در این زمینه باشد.

وی ما با دانشجویان در ارتباط هستیم و آگاه هستیم امروزه دانشجویان درگیر نابسامانی‌ها و استرس‌هایی هستند که در شرایط کنونی وجود دارد، فعالیت‌های قرآنی می‌تواند در همه مراحل زندگی، درسی، اشتغال و... موثر باشد.

 

وی افزود: به این دلیل، از پتانسیل قوی و ارزشمند قرآنی که وجود دارد انتظار حمایت و کمک داریم که به صورت مصداقی و عملی به آن‌ها بپردازیم. ما در سال گذشته جشنواره قرآنی را برگزار کردیم و بیشتر از ۱۰ هزار نفر از دانشجویان شرکت کردند و در حوزه‌های مختلف رتبه‌های بالایی کسب کردند.

 

 معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: دانشجویان باید بدانند که در زندگی چگونه از قرآن به صورت مصداقی و کاربردی در ارتباطات خود بهره ببرند و با دستیابی به قرآن می‌توان بسیاری از مشکلات و استرس‌های نسل جوان و دانشجویان را کاهش داد.

باید آموزه‌های عملی قرآن را به صورت کاربردی به جوانان آموزش دهیم

 

در ادامه دکتر حمیدرضا طاهری معاون فرهنگی اجتماعی و دانشجویی دانشگاه فردوسی، خاطرنشان کرد: ارتباطی که بزرگان قرآنی با دانشگاه دارند، نزد ما احساس می‌شود و به واسطه این ارتباطات از خلاءهای جوانان آگاهی داریم و شاهد تلاش‌های افراد در زمینه ترجمه ادبی و زیبایی شناسی بودیم.

 

طاهری بیان کرد: شاید نیاز است علاوه براینکه جوانان را با مفاهیم قرآنی بیشتر آشنا کنیم، در واقع آموزه‌های عملی قرآن را هم به عنوان دستور کار جوانان قرار دهیم.

 

در ادامه این مراسم، حجت الاسلام احمد ترابی، مسئول شورای استانی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌های خراسان رضوی اظهار کرد: قرآن سه مرحله دارد که شامل قرائت، فهم و عمل است، در بخش قرائت که تلاوت زیبا یک حسن است استاد سادات فاطمی ممتاز شدند و در فهم قرآن استاد کمال‌الدین غراب قدم‌های خوبی برای جوانان این مرز و بوم برداشتند.

وی افزود: آنچه کمتر کار شده مرحله عمل است. تبدیل کردن قرائت و فهم به برنامه زندگی برای عمل مهم است. ما باید در عمل زندگی قرآنی داشته باشیم. قرائت تاثیرگذار است و بسیاری از قرائت‌ها را نیز زیبا می بینم اما هنوز قرائتی که دل بلرزاند و مخاطب را تحت‌تاثیر قرار دهد، کم است، لذا ضرورت دارد، ابداع یک سبک جدید صورت گیرد و ایران نیز مبدع یک سبک جدید از قرائت باشد و پیرو سبک مصری نباشد.

مسئول شورای استانی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌های خراسان رضوی اضافه کرد: ترجمه ظاهری قرآن صورت گرفته است، لذا راهی برای استخراج سبک زندگی از مفاهیم قرآن باید یافت که در این خصوص پژوهشگران و مترجمان قرآن کریم باید ورود کنند.

سید محمدجواد سادات فاطمی، استاد و پیشکسوت قرآنی، در این مراسم که امروز، ۱۸ فروردین‌ماه، در سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی برگزار شد، اظهار کرد: پس از ۴۰ سال  فعالیت قرآنی به این نتیجه رسیده‌ام که نباید به افراد روانخوانی، تجوید و روخوانی قرآن تدریس کرد، بلکه باید نوجوانان و جوانان این سرزمین را عاشق قرآن کرد، چراکه هر شخصی ممکن است از راهی عاشق قرآن شود. به ‎عنوان مثال، هرکس در باب ایمان به ثواب کار خیر فعالیتی می‎‌کند، فردی مدرسه می‌‏سازد، فرد دیگری به برپایی مراسم عزاداری ایام محرم و صفر تأکید فراوان دارد، لذا تقید افراد در کار خیر متفاوت است. همین‌گونه در مسیر قرآن نیز هرکس رشته‌ای را انتخاب می‌کند؛ فردی به‌سمت حفظ قرآن، دیگری به‎‌سمت قرائت و فرد دیگری به‌سمت پژوهش، هنر و سایر حوزه‌های قرآنی می‌رود.

 

وی ادامه داد: ورود به همه این رشته‌ها خوب است، مشروط بر اینکه با انس با قرآن همراه باشد، چراکه انسان روش زندگی خود را از روی آنانکه دوستشان دارد انتخاب می‌کند و به‌همین خاطر است که دوستیابی در دین اسلام مهم است، چرا که دوستان بر عملکرد انسان تاثیرگذار هستند، لذا اگر فرزندان ما عاشق قرآن و مانوس به قرآن باشند، قرآنی رفتار خواهند کرد.

 

سادات‌فاطمی با بیان این‌که «چه کنیم که فرزندان ما عاشق قرآن شوند؟»، تصریح کرد: این همان موضوعی است که مسئولان و متولیان امر، در این خصوص باید فکر و برنامه‌ریزی کنند و خود را ملتزم به این موضوع بدانند. لذا بر اساس دستور امام معصوم که فرمودند «کونوا دُعاةً لِلنّاسِ بِغَیرِ ألسِنَتِکُم»، باید به غیر زبان دعوت کنیم، تنها بازی و سخنرانی تاثیری ندارد و توصیه می‌کنم، به غیر از زبان رفتار کنیم. اگر مدیران ما به غیر از زبان و در مقام عمل برآیند، مشکلات قرآنی و در ذیل آن مشکلات حوزه‌های مختلف اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی در جامعه حل‌وفصل می‌شود، چرا که قرآن کتاب زندگی ماست.

کمال‌الدین غراب، پژوهشگر و مترجم قرآن کریم، نیز در ادامه این مراسم با اشاره به آیه ۱۲۹ سوره بقره که خداوند می‌فرماید «رَبَّنا وَابعَث فیهِم رَسولًا مِنهُم یَتلو عَلَیهِم آیاتِکَ وَیُعَلِّمُهُمُ الکِتابَ وَالحِکمَةَ وَیُزَکّیهِم إِنَّکَ أَنتَ العَزیزُ الحَکیمُ»، بیان کرد: این آیه رسالت انبیاء را بیان می‌کند که نخست باید دانش را به مردمی که نمی‌دانند، بیاموزد و سپس فلسفه آن دانش را به مردم توضیح دهد و به عنوان مرشد اصلی در عمل به آن جامعه عمل بپوشاند.

 

وی افزود: در جامعه ما جای بحث‌های آزاد اندیشی خالی است، در حالی که در خارج از کشور افراد مختلف با انگیزه‌های مختلف با راه‌اندازی مجمع بحث‌های آزاداندیشی پیرامون قرآن و پیامبر اعظم(ص) تشکیل می‌دهند. من به درست و یا غلط بحث که در برخی از این جلسات نیز تشکیک هم می‌اندازند کاری ندارم، لذا برای ایجاد جنب‌وجوش قرآنی و دمیده شدن روح تازه به فعالیت‌های قرآنی برپایی کرسی‌های آزاد اندیشی با محوریت قرآن و دین ضرورت دارد.

 

این پژوهشگر و مترجم قرآن کریم عنوان کرد: اگر جوان ما سوالاتی از دین و قرآن دارد باید به راحتی و بدون ترس آن را مطرح کند و وظیفه ما این است که پاسخگو باشیم. این امر در کشور ما مهجور است و اهتمامی در این راستا نشده است، در حالی که اگر بخواهیم قرآن زنده باشد، باید به بحث‌های قرآنی پرداخته شود، ضمن اینکه بدون سوال، شک و تردید هم امکان ندارد و نمی‌توان پاسخی برای آنان یافت.

 

غراب اضافه کرد: پدید آوردن جنب‌وجوش در این حوزه لازم است و وظیفه آن بر عهده مسئولین در دانشگاه‌ها است. نمی‌گویم با آن عده که در خارج از کشور چنین بحث‌هایی را مطرح می‌کنند وارد جدال شویم، بلکه می‌توان با آن عده در خارج از کشور نیز بحث کرد و تعامل داشت و با روشنگری پیش رفت تا سوالات پیرامونی جوانان در این حوزه‌ها با پاسخ منطقی همراه باشد.

 

وی اضافه کرد: پاسخ عالمانه به سوالات دینی و قرآنی جوانان ضرورت دارد، در غیر این صورت جوانان با تشکیکاتی در این حوزه روبه رو خواهند شد، برخی حتی در اصل قرآن برای جوانان ایجاد تردید می‌کنند، برای این شبهات باید پاسخ داشته باشیم، لذا اگر پاسخی برای این شبهات نباشد، جوانان تحت‌تاثیر آن صدای یک سویه قرار گرفته و صاحب آن اعتقادات می‌شوند.

 

 

 


نظر شما :