پژوهشگر عضو مرکز عفونتهای منتقله از خون جهاددانشگاهی خراسان رضوی:
هپاتیت مزمن به بروز نارسایی کبد منجر میشود

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، دکتر محمدرضا هدایتی مقدم با بیان این مطلب افزود: در جهان بیش از 325 میلیون نفر مبتلا به هپاتیتهای مزمن ویروسی میباشند. در ایران بالغ بر یک میلیون و 700 هزار نفر ناقل مزمن ویروسهای هپاتیت B و C هستند. در واقع از هر 50 نفر در کشور یک نفر مبتلا به هپاتیت مزمن B و از از هر 400 نفر یک نفر مبتلا به هپاتیت مزمن C است.
وی اظهار داشت: راههای انتقال هپاتیتهای ویروسی B و C به طور عمده از طریق اشتراک خونی مثلا به دنبال استفاده مشترک از سرنگ و سوزن، تیغ و دیگر ابزار برنده برای تزریق مواد، انجام حجامت، خالکوبی و تاتو با وسایل غیراستریل و همچنین از طریق تماس جنسی محافظت نشده و از مادر به نوزاد میباشد. خوشبختانه این عفونتها از طریق ارتباطات روزمره مانند دست دادن، بغل کردن، بوسیدن، عطسه، سرفه، گزش حشرات و غذاخوردن منتقل نمی شوند.
دکتر هدایتیمقدم تصریح کرد: هپاتیت مزمن ویروسی میتواند منجر به بروز نارسایی کبد، سرطان کبد و در نهایت فوت بیمار شود. به طوری که در هر سال حدود یک میلیون و 300 هزار نفر در جهان به دنبال بروز این عوارض جان خود را از دست میدهند. نکته تأمل برانگیز این است که با وجود شیوع و مرگ و میر بالایی که هپاتیتهای ویروسی B و C دارد، متأسفانه بیشتر مبتلایان از بیماری خود خبر ندارند. ابتلا به هپاتیتهای مزمن ویروسی B و C دربیشتر مواقع با علائم بالینی مشخصی همراه نیست، برای همین مبتلایان به آن ممکن است تنها از علائم غیراختصاصی مانند درد مبهم در پهلوی راست یا خستگی شکایت داشته باشند که این نشانهها هم دلیل قطعی برای ابتلا به بیماری نیست و باید از طریق آزمایش خون آن را مشخص کرد. خوشبختانه آزمایش اولیه هپاتیت ویروسی، در همه آزمایشگاههای تشخیص پزشکی کشور انجام میشود.
وی اضافه کرد: خوشبختانه امروزه داروهای موثر و ارزان قیمتی برای درمان هر دو عفونت هپاتیت در داخل کشور تولید میشود و همه بیمه ها داروهای ضد ویروسی را پوشش میدهند.
به گفته وی، هپاتیت C با مصرف دارو در عرض 3 تا 6 ماه کامل درمان میشود و دیگر اثری از ویروس در خون بیمار نخواهد بود. اما هپاتیت B دوره درمان طولانیتری دارد و برای کنترل آن حتی ممکن است لازم باشد که بیمار تا چندین سال داروی ضد ویروسی مصرف کند. دکتر هدایتی مقدم اظهار کرد: به منظور پیشگیری از هپاتیت B، واکسن موثری وجود دارد که در کشورمان از سال 1372، تمامی نوزادان در بدو تولد آن را دریافت می کنند.
عضو هیات علمی جهاددانشگاهی خراسان رضوی تصریح کرد: باید هر ایرانی حتما یک بار در طول عمر خود آزمایش هپاتیت B را انجام بدهد.
وی ادامه داد: در مورد هپاتیت C هم اگر کسی سابقه سابقه دریافت خون قبل از سال 1375، مجروحیت در زمان جنگ یا سابقه حتی یک بار اعتیاد تزریقی را دارد حتما توصیه میشود برای آزمایش تشخیصی این بیماری اقدام کند.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر جامعه جهانی در مسیر رسیدن به هدف حذف هپاتیتهای ویروسی B و C تا سال 1410 در حال حرکت است. در کشور ما هم در چند سال اخیر اقدامات بسیار خوبی در زمینه آموزش عمومی و شناسایی و درمان بیماران مبتلا به هپاتیت صورت گرفته است. در این راستا سازمان مردم نهاد انجمن هپاتیت خراسان رضوی در سال گذشته به شماره ثبت 6744 تاسیس گردید و تاکنون اقدام به شناسایی بیماران مبتلا به هپاتیت C در گروههای پرخطر مثل ساکنین مراکز اقامتی درمان اعتیاد و کارتنخوابها و درمان تعدادی از آنان نمود. افراد نیکوکار میتوانند کمکهای نقدی خود را از طریق شماره کارت 5041727010083291 یا شماره شبا 500700001000127772277001 بانک قرضالحسنه رسالت به نام انجمن هپاتیت خراسان رضوی واریز نمایند.
نظر شما :